Sedert 2017 mag de overheid (Douane en Accijnzen) uw voertuig in beslag nemen wanneer uw penale boete niet werd betaald. Dit wordt steeds vaker toegepast.
Als de douane u staande houdt en de openstaande penale boete of ook verkeersbelasting wordt niet onmiddellijk betaald, dan wordt dit voertuig in beslag genomen. Daarna heeft deze 30 dagen de tijd om alsnog over te gaan tot betalen. Gebeurt ook dat niet, dan kan het voertuig openbaar verkocht worden ter delging van de schulden.
Belangrijk hierbij is dat de penale boete wel op naam dient te staan van de eigenaar van dit voertuig. Een voertuig dat toebehoort aan een leasingmaatschappij kan dus in principe niet in beslag genomen worden.
Ook wanneer uw voertuig wordt uitgeleend of verhuurd, en dit kan duidelijk worden aangetoond, kan zo een beslag ook worden aangevochten.
– auto = vrijheid –
Het is echter duidelijk dat de overheid dit middel steeds meer zal gaan inzetten. De auto in beslag nemen treft de mens waar hij het minst wil geraakt worden: een deel van zijn vrijheid wordt in beslag genomen.
De overheid kan nu ook beslag leggen op voertuigen van diegenen die hun personenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW of alimentatie niet betaalden.
In de eerste zes maanden van 2023 nam de overheid al 382 voertuigen in beslag, waarvan er al 212 openbaar werden verkocht.